Menu Close

Hoe herdenk jij een dierbaar persoon?

Het herdenken van een overleden dierbare stopt meestal niet na een uitvaart. Een herinnering is het meest waardevolle bezit van de overleden persoon. Juist dankzij een bijzondere herinnering zorg je ervoor dat je altijd verbonden blijft. Er zijn verschillende manieren waarop je de herinnering aan de overledene levend kunt houden. Hieronder geven we voor jou een aantal manieren om jouw dierbare te herdenken.

De dag van overlijden

Precies één jaar na het overlijden van een dierbare persoon kan voor veel mensen een moeilijke dag zijn. Zie je hier tegenop? Of sta je juist even extra stil bij de overleden persoon? Wat was er het afgelopen jaar anders zonder hem of haar en hoe ging je hiermee om? Een manier om deze persoon te herdenken is door gebruik te maken van een herdenkingsplekje in huis. Dat kan al heel simpel door een foto te plaatsen die een mooie herinnering aan de overledene naar boven brengt. Andere gaan erop uit en laten hun gedachten de vrije loop tijdens een wandeling door het bos. Mocht de dierbare niet zijn gecremeerd, dan zou je natuurlijk ook de begraafplaats van de persoon kunnen bezoeken.

Verjaardagen

Vaak was de verjaardag een moment waarbij jouw dierbare persoon niet mocht ontbreken. Zonder hem of haar is deze dag toch anders en kan het wellicht een dubbel gevoel geven. Een verjaardag hoort een leuk moment te zijn, maar mis je juist hem of haar op deze dag wellicht net wat meer. Heb je behoefte om jouw dierbare persoon erbij te betrekken, dan kun je wat leuke kleine dingen doen waardoor die persoon er voor jouw gevoel toch bij is.

Wat dacht je van zijn favoriete hapjes, drankjes of muziek. Je zou samen dan ook even kunnen proosten ter nagedachtenis. Natuurlijk zou je ook kunnen stilstaan bij de verjaardag van de overleden persoon. Samen met een select groepje zou je bijvoorbeeld iets kleins kunnen organiseren. Het is voor jezelf misschien wel fijn om op deze dag niet alleen te zijn. 

Feestdagen

De feestdagen zijn meestal momenten die in het teken staan van familie en vrienden. Maar helaas voor sommigen ontbreken er een of meerdere belangrijke personen. Je mag daar best even bij stil staan als je dat wilt. Met oud en nieuw zou je de overledene bijvoorbeeld kunnen herdenken met een wensballon. Doe afzonderlijk een wens voor de overleden persoon en kijk samen hoe de ballon langzaam opstijgt. 

Kerst is ook een mooi moment om herinneringen op te halen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen aan gasten tijdens 1e en 2e kerstdag om een voorwerp van de overleden persoon mee te nemen. Het kan ook al heel simpel door samen leuke herinneringen op te halen aan de hand van een foto. 

Het huwelijk

Het kan zijn dat de overleden persoon je partner was. Grote kans dat je jaarlijks veel moeite hebt met jullie huwelijksjubileum of het moment waarop jullie elkaar ontmoetten. Speciaal voor deze momenten kan het goed zijn juist stil te staan aan de hand van een fotoalbum of voorwerp. Herleef de gedachten bijvoorbeeld aan de hand van jullie trouwfoto’s. Natuurlijk kun je dit alleen doen, maar ook in gezelschap. 

Wat je ook doet, het gaat er uiteindelijk om dat je iets doet dat goed voelt. Iets kleins wat voor jou werkt zoals het aansteken van een kaars volstaat prima. Als het jou maar een fijn gevoel geeft en kunt stilstaan bij de fijne herinneringen van jouw dierbare persoon.